Vi er efterhånden så vant til at have en stikkontakt ved hånden, at eventuelle strømsvigt er et stort problem i dagligdagen. Heldigvis er strømsvigt blevet mere sjældne, efterhånden som de fleste kabler graves ned i jorden og er bedre beskyttede. Men især i udkantsområder kan problemet opstå med jævne mellemrum, og den hastighed hvormed el-nette serviceres, er naturligt nok afhængigt af, hvor mange forbrugere der er berørte. I sådanne situationer kan det være rart med en generator som backup.
Vælg den rigtige generator
Der findes et hav af forskellige typer af generatorer, som hver især er tilpasset forskellige formål. Hvis det blot handler om at have en mindre effekt tilgængelig til f.eks. elektroniske apparater i campingvognen, er helt små generatorer typisk det bedste valg. Der er som regel tale om små bærbare enheder, som drives af en lille støjsvag benzinmotor. Små generatorer er ofte elektroniske eller såkaldte sinusgeneratorer, som leverer en høj strømkvalitet (ren sinuskurve). Dette forhold kan være afgørende for fintfølende elektronisk udstyr. Hvis der skal bruges 1000W eller mere, er sådanne generatorer ofte for små, og her kan det blive nødvendigt med en større generator til benzin eller evt. diesel.
Generatorens features
Der er stor forskel på, hvor brugervenlige de forskellige generatorer er, og det har selvfølgelig betydning for prisen. En billig generator kræver måske manuel start, løbende kontrol af oliestand og meget anden vedligeholdelse, hvorimod de dyre modeller kan fås næsten fuldautomatiske med elektrisk starter, automatisk overvågning, fjernbetjening og mange andre features.