Tips & Tricks

Gele i mit batteri – ikke i mit hår!

gele batteri

Jeg søgte efter noget information om mit nye gele batteri (fint skal det jo være nu om dage) og blandt andet kunne jeg på Wiki læse at betegnelsen batteri kan bruges om:

  • En stor mængde af noget ensartet – eksempelvis “et helt batteri flasker”
  • Et fyrværkeri batteri – som er en større mængde fyrværkeri som afskydes samlet
  • Et kanon batteri, som er en samling af artilleri-enheder altså en flok kanoner
  • Et elektrisk batteri

Derudover kan det åbenbart også være en speciel opstilling i Skak spil (jeg forstår mig ikke på Skak, så jeg vil ikke uddybe dette.

Jeg fandt ikke noget om fordelene ved at anvende et gele batteri, så jeg må lede videre.

Batteri, batteri, batteri!

I sproghistorisk sammenhæng kommer ordet batteri af at man ved at sammenkoble flere enheder (celler) således at de tilsammen kan levere en større effekt. Selv om man således taler om flere enheder anvendes betegnelsen i det daglige sprog i dag om et enkelt element.

I videnskab og teknologisk sammenhæng kaldes et batteri for en transducer, men man anvender også betegnelser som tørelement, celle eller element.

Betegnelsen batteri anvendes i dag typisk om elektriske lagringsenheder i meget forskellige elektriske apparater såsom biler, (hvor de ofte kaldes akkumulatorer), lommelygter, mobiltelefoner og lommelygter. I mange apparater (såsom computere, TV-apparater og kameraer) anvendes en type batteri, der leverer strøm, selvom apparatet er (næsten) slukket.

Alle batterier – også mit nye gele batteri – har en relativt begrænset ”levetid” idet de over tid aflader sig selv, selvom de ikke er tilkoblet udstyr eller leverer strøm til tilsluttet udstyr.

Udsættes et (gele) batteri for varme forkorter det levetiden, hvorfor man derfor bør sikre batterier mod længere ophold på “hotte” steder. Modsat varme vil kulde forlænge derimod levetiden. Opbevares batterier i frosttemperaturer kan de holde kapaciteten i årevis – forudsat at de er beskyttet i vandtæt emballage mod fugtskader fra kondens.

Mvh Jensine Jørgensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *